fredag 13 januari 2012

Lindas Vesuvio

Pizza i långpanna

Degen:

½ paket jäst (25 gram)
2 dl ljummet vatten (37 grader)
1 msk olja
ca 5 dl vetemjöl
½ tsk salt

Tomatsås:

½ gul lök
1 vitlöksklyfta
1 msk olja
1 förpackning krossade tomater
2 msk tomatpuré
½ tsk socker
½ tsk salt
½ tsk chilipulver
1 tsk oregano

Pizzadegen:
Rör ut jästen i det ljumma vattnet och blanda sedan alla andra ingredienserna så det blir en smidig deg. Låt jäsa under en bakduk i 30-40 minuter.
När den jäst färdigt tar man upp degen på ett mjöligt bakbord och arbeta degen. Dra, vänd och sträck den tills den blir riktigt seg (det är på så sätt du får en sprödare botten).
Kavla till sist ut degen och lägg på en plåt, du kan också få ut 4 runda pizzor av degen. Låt jäsa ytterligare i 8-10 minuter.

Tomatsåsen:
Fräs hackad lök och krossad vitlök tillsammans med oljan så pass att löken blivit genomskinlig och mjuk. Tillsätt de övriga ingredienserna och låt sjuda i ca 7 minuter.

Bred såsen på pizza botten när det jäst klart och sedan får man självklart vräka dit de man själv vill ha på pizzan, själv gjorde jag bara en vanlig enkel Vesuvio men ost och skinka men ack så gott det blev iaf.

Sedan ska pizzan gräddas mitt i ugnen i 250 grader i ca 15 minuter eller tills den fått en fin färg och känns härligt frasig i kanterna.

Servera gärna med en pizzasallad.

Smaklig måltid!

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar