Gräddfudge med choklad överdrag
60-70 stycken
5 dl strösocker
2½ dl vispgrädde
1½ dl mjölk
½ dl ljus sirap
1½ tsk vaniljsocker
75 gram mörk choklad
Gör så här:
Klä en form, ca 20x30 cm med aluminiumfolie och smörj kanterna och bottern med smör.
Blanda socker, grädde, mjölk och sirap i en kastrull och koka upp på svagvärme under omrörning tills allt socker löst sig.
När fudgen börjat koka, sluta röra och låt den koka till 115 grader eller tills den håller för trådprov. Detta tar ca 40 minuter.
Ta av kastrullen från värmen och låt svalna i 5 minuter.
Tillsätt vaniljsockret och rör kraftigt med en träslev i ca 5 minuter eller tills smeten börjar tjockna och bli glanslös och matt.
Häll fudgen i den aluminium klädda formen och låt svalna helt i rumstemperatur.
Smält den mörka chokladen över ett vattenbad och bred ut över fudgen.
När chokladen stelnat vält upp fudgen och skär den i tärningar.
Förvara svalt i en lufttät burk.
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar